top of page
Zoeken

Zaterdag 30 mei 2020

  • Foto van schrijver: Kees
    Kees
  • 30 mei 2020
  • 3 minuten om te lezen

Yo! Het kon toch haast niet anders of er zou op die Grote En Geweldige Markt waar iedereen het altijd over heeft als het over Uzès gaat toch tenminste één kraam met (tweedehands) beeld- en geluidsdragers moeten zijn, en ja hoor, vandaag dook-ie op:

Veel Britse en Amerikaanse rock, maar gelukkig ook twee kratten vol Franstalige muziek in het genre dat hier als 'Variété française' wordt aangeduid; dat is ongeveer de voorzetting van de klassieke Franse chanson-traditie met moderne middelen. (Er is ook veel Franstalige muziek die de kunst heeft afgekeken bij de Britten en de Amerikanen, die wordt hier 'pop' of 'rock' genoemd en is een stuk minder interessant, want in essentie namaak en dus bijna altijd net wat minder dan het origineel.)

Mijn hart maakte een sprongetje toen ik de kraam ontdekte, en onmiddellijk daarna begon het geld in de binnenzak te branden. De uitbater van de kraam - korte zwarte stekeltjes, hippe goatee, zilveren ringetje door zijn linkeroorlel - zag mijn ogen schitteren, herkende een inkomstenbron, en begon een praatje. (In het Engels natuurlijk - althans: zijn Engels - want zo beginnen op de markt die handelaren allemaal; en ik dan steeds maar weer uitleggen dat dat voor mij helemaal niet handig is want op die manier gaat mijn Frans niet beter worden...) En zo werd het op de vroege ochtend al knap gezellig, misschien zelfs wel iets té gezellig, zodat ik de vriendelijke jongeman bij mijn afscheid moest waarschuwen, een beetje zoals een alcoholist aan het begin van de avond de barman waarschuwt: hou me tegen - stop me af - als het te gek wordt.


In een onbegrijpelijke bui van zelfbeheersing overigens maar één cd gekocht, maar wat voor een:

Dit is de bijna twee jaar geleden postuum verschenen cd van één van de allergrootsten van de moderne Franse muziek, die sinds een jaar of tien hoog boven ons op dezelfde wolk mag zitten als Serge Gainsbourg - recentelijk schoof daar ook Christophe aan en nu is-ie vol, die wolk. In Nederland is Bashung hooguit bij een enkeling bekend, en dan vanwege 'Osez Joséphine', het titelstuk van zijn achtste album uit negentienhonderd éénennegentig dat in die tijd met enige regelmaat door Frits Spits werd gedraaid. Hier zijn er van veel van zijn albums honderdduizenden verkocht, en van drie gingen er miljoenen exemplaren over de toonbank.

Voor een van die topstukken, 'Bleu pétrole', nam hij samen met de schrijver van het nummer (Dominique A, hij doet de akoestische gitaar) 'Immortels' op, maar die opname viel bij het samenstellen van de cd af - vanwege een te groot verschil in sfeer met de rest van het materiaal - en belandde in de kluis. Daar werd de opname ruim twee jaar terug weer uit gehaald door Edith Fambuena, de samensteller en producent van 'En amont': zij zette het nummer als openingsnummer op de cd, iemand maakte er een video bij, en vanaf eind september tweeduizend en achttien is er geen dag voorbijgegaan waarin het nummer niet tenminste een keer in mijn hoofd werd afgespeeld. De versie van de schrijver zelf is ook niet verkeerd, maar in de vertolking van Bashung krijgt het lied de dimensies van een majestueuze kathedraal: leven, overleven, en doorgeven, dat is waar het uiteindelijk allemaal om gaat.


Nog meer nieuwelingen, op die derde zaterdagse markt van na het tijdperk van het 'confinement'? Nou en of! Tientallen, en zo onderhand wordt duidelijk waar de markt zijn bijna legendarische status aan ontleent: veel, groot, overal alles. Veel van hetzelfde, dat wel, nog meer paniers en strooien hoeden, nog meer kleding, nog meer asperges en aardbeien, maar ook een nieuwe hoek met planten en bloemen, naast de MartinBril-rotonde

en, ik had me al afgevraagd waar-ie bleef, zo eentje hoort er toch te zijn op een (Zuid-)Franse markt, op de Esplanade een mobiele quincaillerie:


Ten behoeve van de diverse belangstellenden op Place Albert 1er ook nog even nagevraagd hoe het precies met de hangmatten zit. Die zijn leverbaar in drie kleuren

en ze doen negenentachtig euro per stuk.


Stappen? 5916!

Bon courage et à la prochaine!

 
 
 

Comments


© 2023 by Train of Thoughts. Proudly created with Wix.com

Thanks for submitting!

bottom of page